Якщо ясна кровоточать

111Найчастіше кровоточивість ясен є першою ознакою їх захворювання. Ігнорувати цю проблему не варто. Причин виникнення кровоточивості може бути багато. Ця стаття допоможе Вам звернути увагу на основні з них  і вчасно звернутися до лікаря.

1. Недостатня гігієна ротової порожнини

Ви забули почистити зуби на ніч і не встигли вранці? У Вас закінчилась зубна нитка і Ви кілька днів проводили гігієну без її участі? Ясна швидко дадуть знати про це. Гінгівіт, що характеризується набряком, запаленням, кровоточивістю ясен з'являється практично одразу, як тільки Ви знехтували гігієною. Адже зубному нальоту потрібно дуже мало часу, аби утворитися знову. Накопичившись на зубах, він подразнюватиме ясна і викличе зміни вже через 24 години. В такому випадку пацієнти часто відкладають очистку зубів чи пропускають запалені ділянки. Цього робити не варто, адже, чим більше буде накопичуватись наліт, тим сильніше подразнюватимуться ясна.

Що з цим робити?

Якщо гігієну відновити в найкоротші строки, ясна теж відновляться. На щастя, гінгівіт, викликаний недостатньою гігієною є оборотним процесом. Поверніться до щоденної чистки зубів двічі на день, хоча б раз на день користуйтесь зубною ниткою, після чого прополосніть рот антисептичним розчином  і ясна буду вдячні Вам. Якщо самостійна очистка викличе біль( що також є симптомом гінгівіту), зверніться до стоматолога, який допоможе безболісно повернути ясна до здорового стану.

Досить гарну службу в цьому випадку може послужити електрична зубна щітка. Вона очистить поверхню ясен і проведе м'який масаж, забезпечуючи приток крові.

Крім флоса (зубної нитки) Ви можете скористатися ірригатором. Ірригатор- прилад, який подає воду під тиском. Завдяки принципу його роботи можна гарно очистити міжзубні проміжки, провести масаж ясен, а антисептичний розчин, який можна додати у воду, допоможе усунути ознаки запалення.

І зажди пам'ятайте про регулярні професійні чистки зубів у стоматолога. Адже дістатися до деяких ділянок ротової порожнини може тільки він.

2. Ваша дієта

Фрукти, овочі, молочні продукти, а також продукти з високим вмістом вітаміну С - корисні для Вашої ротової порожнини. Їжа з високим вмістом цукру, крохмалю та кислоти навпаки несе більше шкоди, аніж користі.

Що з цим робити?

Здорові овочі відмінно підходять для здоров'я порожнини рота, оскільки вони самотужки очищують поверхню зубів. Молочні продукти, такі як сир сприяють здоровим зубам і яснам. Дія цукрів, навпаки, прискорює утворення зубного нальоту і підтримує запалення ясен. Детальніше почитати про продукти, корисні для Ваших зубів і ясен можна у статті  "ЗУБНА ДІЄТА: ЗДОРОВА ЇЖА – ЗДОРОВІ ЗУБИ!"

3. Якщо Ви вагітні

На жаль великий відсоток вагітних жінок зустрічається з кровоточивістю і запаленням ясен. Виною всьому - зміна гормонального фону. Не дивлячись на ретельне дотримання правил гігієни, часто у другому триместрі вагітності, жінка стикається з таким неприємним захворюванням, як гінгівіт. Ясна стають більш чутливими і уразливими до різного роду інфекцій.

Ваші дії?

Зверніться за консультацією до стоматолога. Він підбере індивідуальні, не шкідливі для Вашого стану засоби гігієни, проведе професійну гігієну з урахуванням Вашої вагітності.

4. Захворювання ясен у Вашій родині

Досить часто хвороби ясен є генетичними. Якщо Ви знаєте, що Ваші родичі мали проблеми з кровоточивістю ясен, будьте більш пильними до себе! Ви повинні діяти на випередження і не провокувати ясна поганою гігієною, шкідливими звичками, нераціональним харчуванням і т.д.

Що робити?

Займатися профілактикою! Повідомте Вашого стоматолога про те, що у Вашій родині траплялися випадки хвороб ясен (частіше в народі люди називають їх пародонтозом). Лікар дасть Вам поради, щодо Вашої індивідуальної ситуації, допоможе підібрати засоби гігієни і проводитиме своєчасні огляди, аби не випустити хворобу з-під контролю.

5. Якщо Ви палите

Токсини, знайдені в сигаретах є надзвичайно руйнівними і послаблюють тканини ясен. Вони провокують кровотечу і подальші хвороби ясен та всієї ротової порожнини. Детальніше про шкідливу дію тютюну можна почитати в нашій статті : "Чим паління шкодить Вашим зубам"

Що робити?

Відмова від палінням є єдиним способом покращити стан Ваших ясен.

6. Захворювання, не пов'язані безпосередньо із яснами

Кровоточивість ясен може симптомом деяких хвороб організму.

Що робити?

Якщо Ви не бачите об' єктивних причин для кровоточивості, обов'язково зверніться до стоматолога. Лікар направить Вас до профільних спеціалістів. Вчасна діагностика- запорука Вашого здоров'я!

Важливо пам'ятати, що хвороби ясен є оборотними. При належному догляді та виконанні призначень Вашого стоматолога Ви можете повернути собі здоров'я ясен, позбутися кровотечі і знову сяяти чарівною посмішкою.