СЕДАЦІЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ЗАКИСУ АЗОТУ У СТОМАТОЛОГІЇ

Сучасна стоматологія покликана зробити всі маніпуляції максимально безболісними для пацієнтів. Однак є діти та дорослі, яким важко подолати свій страх у кріслі стоматолога.

Одонтофобія (стоматофобія, дентофобія) - це такий вид страху, при якому людина боїться усього, що стосується маніпуляцій із зубами. Страх викликаний негативним досвідом минулого або іншими причинами, через які похід до лікаря затягується на невизначений час. Як наслідок — погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, ЛОР-захворювання, психологічний дискомфорт через поганий запах та естетичні недоліки.

Кожна людина трохи тривожиться, йдучи на прийом до стоматолога. Але, якщо згадка про стоматологію викликає у Вас надто сильний дискомфорт або взагалі утримує від походу до лікаря, варто шукати рішення.

І таке рішення є! 🙂

Через високу поширеність одонтофобії стоматологи всього світу почали задумуватись, як допомогти пацієнтам. Саме так в стоматологічну практику ввійшов закис азоту. У світі цей метод успішно практикується вже багато десятиліть. Створений для комфортнішого лікування дітей, він перейшов і в дорослу практику, зайнявши щільне місце в більшості клінік Європи, Америки.

Вперше в місті Хмельницькому ми успішно впровадили та використовуємо метод безпечної седації закисом азоту для імплантації та лікування зубів.

Пацієнти часто запитують: що таке закис азоту? Чи це загальний наркоз? Чи лікуватимуть мені зуби уві сні? А які протипоказання? Розберімось детальніше!

седац

Що таке закис азоту?

Закис азоту - інертний газ без кольору з солодкуватим запахом. В комбінації з киснем він забезпечує седативний (заспокійливий) вплив на нервову систему.

Закис азоту — це загальний наркоз?

Ні. Наркоз — це загальне знеболення, з повною чи частковою втратою свідомості та больової чутливості.

Перебуваючи під маскою із закисом азоту Ви знаходитесь у свідомості (поверхневої седації). Знеболюючого ефекту сам газ не має. Але проведена під його дією місцева анестезія (знеболення) сприймається значно комфортніше і менш болісно. Крім того, завдяки заспокійливій дії закису, знижується рівень адреналіну в крові пацієнта, що дозволяє ввести меншу кількість анестетика під час самої процедури.

Як вводиться закис?

Закис азоту вводиться за допомогою спеціальної маски, що зручно одягається на ніс. Змішуючись із киснем, обидва гази підтримуються на безпечному для організму рівні.

Для яких маніпуляцій підходить метод?

Як зазначалось вище, метод прийшов із дитячої стоматології, використовуючись для лікування і видалення молочних зубів. В дорослій стоматології його можна застосовувати для різних маніпуляцій, що супроводжуються страхом пацієнта. В нашій практиці закис азоту найчастіше використовується для видалення зубів та дентальної імплантації.

Як я почуватимусь під час процедури?

Пацієнти відзначають почуття розслаблення, “плавання” та легкого сп’яніння під час процедури. Може бути незначне поколювання в руках і ногах, як свідчення того, що заспокійливий ефект настав. Ви залишаєтесь практично в повній свідомості (стані напівсну), можете спілкуватися. Інтенсивність седативного ефекту також можна регулювати під час самої процедури.

Як я почуватимусь після процедури?

Після закінчення маніпуляцій лікар зменшує концентрацію закису азоту і Ви повертаєтесь у свій звичайний стан. Деякий час після процедури Вам потрібно буде відпочити в кріслі. В деяких випадках можливе короткочасне відчуття легкого похмілля.

Які покази до процедури?

  • сильний страх перед стоматологічними маніпуляціями
  • великий об’єм стоматологічних маніпуляцій, що можуть викликати дискомфорт (в т.ч. психологічний) у пацієнта (наприклад видалення восьмих зубів (мудрості), хірургічне лікування кіст, процедура імплантації та інші)
  • щоб підсилити дію місцевої анестезії та підвищити контроль болю (з нашої практики, знижується кількість необхідного анестетика для проведення ефективного знеболення)
  • підвищений блювотний рефлекc

Які протипоказання до процедури?

  • психічні розлади та інші порушення з боку ЦНС
  • захворювання легень (гострий чи хронічний перебіг)
  • утруднене носове дихання
  • вагітність
  • коли дитина не готова до співпраці (зазвичай оцінюється на попередніх візитах лікарем)

Звертаємо Вашу увагу, що процедура седації може потребувати певної підготовки, про яку розкаже лікар під час консультації та планування стоматологічних втручань.

Залишились питання? Кваліфікований персонал стоматології Лучинських, що пройшов відповідне спеціалізоване навчання залюбки відповість на них.